De Müllerthal trail in Luxemburg, 16 t/m 19 mei 2025 vanaf 249 euro! PART ONE! Extra 11 t/m 15 augustus

Tijdens deze 4-daagse reis lopen we de eerste helft van de Müllerthal Trail 60 km. De totale trail is in totaal 112 km lang.  Wanneer je ook deelneemt aan de Müllerthal part 2 reis in augustus heb je de complete Müllerthal trail na deze dagen afgerond. Het is een pittige maar prachtige trail. Langs de natuurlijke schoonheden van de regio Müllerthal, ook wel klein Zwitserland genoemd. Je zult drie volle dagen aan het wandelen zijn.

We overnachten in B&B Am Häffchen in Wallendorf, een prima B&B vlakbij de Müllerthal trail. Er zijn 5 tweepersoons kamers, waarvan er bij 3 kamers de bedden uit elkaar gezet kunnen worden. Iedere kamer heeft een eigen badkamer. Ontbijt is inclusief en je krijgt op dag 2 – 3 – 4 een lunchpakket mee. Bij de B&B zelf kun je niet dineren. Op loopafstand in Wallendorf ligt restaurant Dobao.

Meer informatie over de Müllerthal Trail vind je hier en onderaan deze pagina vind je een impressie van onze reis in augustus 2024

Dag 1:

Start je dag vroeg, zodat je nog wat van de omgeving mee kunt pikken voordat je naar de B&B rijdt. Het is mooi om Vianden te bezoeken, het kasteel, neem de kabelbaan of maak een mooie wandeling in of om Vianden. Het is 11 km (14 min) rijden naar BB Am Häffchen, waar je 3 nachten zult blijven. Je kunt in Vianden eten, je kunt ook gebruik maken van een restaurant in Wallendorf. Het B&B zelf had eerder ook een restaurant, dit is nu niet meer het geval (dit staat niet duidelijk op internet, vandaar dat we het even vermelden)

Dag 2:

We lopen vandaag etappe 1 : Echternach- Moersdorf 18,7 km

We starten deze dag om tien uur en zijn met deze etappe ongeveer zes uur mee bezig.  We lopen de route in de andere richting, zodat we eindigen in Echternach. Het eerste stuk leidt ons naar Rosport (10 km),  Dit gedeelte word gekenmerkt door een gevarieerd landschap ,dat wordt gekenmerkt door struiken, heggen ,muurtjes en betoverende kleinere bosgebieden. Je komt door het dal van Girsterbaach, die zich hier diep heeft ingegraven in de dolomiet rotsen. We lopen dan richting Girsterklaus dit is het oudste bedevaartsoord in het land en is gemaakt van bouwmaterialen uit de regio. Dan gaat de Mullerthal Trail verder door idyllische bossen, prachtige panoramische uitzichten en bemoste rotsformaties wisselen zich af tot aan de eerste stop in Rosport. 

In Rosport  stoppen we voor den lunch/drankje (eigen rekening) of je lunchpakket. Daar is ook de mogelijkheid om de bus terug  te pakken naar Echternach of BB . Vervolgens herpakken we de route richting Echternach (8,3 km). De route begint over open velden, bossen en boven Steinheim heb je een spectaculair uitzicht over de vallei van de Sure. Dan krijgen we een stuk bos waar we langs indrukwekkende rotsformaties lopen: Veitcheslee, Roudeschleff en Alkummer . Dan  komt Echternach steeds dichterbij. Daar eindigen we bij de Sint Willibord basiliek.

Bij aankomst in Echternach kun je nog de basiliek bezoeken deze is open tot 18:00 uur . Dineren kun je naar keuze in Echternach of je neemt de bus terug en eet in Wallendorf een hapje. 

Dag 3:

We lopen vandaag etappe 3  Echternach- Hersberg 21,5 km .

Dit is de zwaarste dag, we zullen er dan ook lang over doen. Het is dus zaak om op tijd te vertrekken. We starten om 9:30 uur. De route start in Herzberg waar we eerst Bildchen , een duizend jaar oude eik passeren. De route gaat over smalle paadjes met indrukwekkende rotsformaties. De Mullerthal Trail gaat langs de Konsdreffer Millen en verder door het bos naar de spleten van de Rittergang, de Deiwepetz en de aardedonkere rotsspleet Kuelscheier. Het wordt klimmen en klauteren, en dat maakt deze etappe zo pittig. Wandelstokken kunnen handig zijn. Het is niet zo handig als je claustrofobisch bent, houd daar rekening mee. Een zaklamp of de zaklamp op je telefoon is nodig tijdens deze etappe.. Tijdens deze etappe zien we ook de Scheissentempel.

Na 8,3 km komen we in Müllerthal aan  . Als je het hier voor gezien houdt kun je daar altijd de bus terug nemen naar Echternach of de B&B en loop je het tweede deel van de dag niet meer met ons mee. In Müllerthal bestaat ook de mogelijkheid om te  lunchen/drankje  (voor eigen rekening) of het nuttigen van je eigen lunchpakket. We vervolgen daarna de route naar Berdorf (6,4 km).  Hier houden we een korte pauze, waarna we weer verder lopen naar Echternach (6,8 km). Onderweg komen we langs de grot de Huel Lee, van waaruit vroeger molenstenen voor de regio gebroken werden. We gaan over een bijzondere brugconstructie, de Chipkapass. Aan het eind van de tocht is uitzichtpunt Trooskeppchen, van waaraf je een mooi zicht van bovenaf op Echternach hebt. We eindigen in Echternach . Hier  kunnen we vervolgens weer wat eten en/of terras pakken. In Wallendorf kun je eten bij Pizzeria Doboa 500 meter van ons B&B af.

Dag 4:

Vandaag lopen we de laatste etappe, eigenlijk etappe 2 Moersdorf -Echternach 20,4 km.

We starten om 10:30 uur. Deze hele etappe komen we geen horeca tegen, dus dat wordt bikkelen voor sommigen 😉 We lopen eerst van Moersdorf naar Herborn 9 km. De Mullerthal  Trail slingert aanvankelijk door het natuurreservaat Deiweskopp, waarin verschillende soorten bos, zoals hoog-,laag- en ravijnenbos en soortenrijke kalkrijke droge graslanden nauw met elkaar verbonden zijn.  Na een steile klim naar het plateau worden we beloond met een prachtig uitzicht over de Sure tot aan de Moezel. Vanaf hier gaat het over open, overwegend landbouwgebied tot aan Mompach. Het dorp is erin geslaagd om zijn landelijke karakter te behouden. De Mullerthal Trail loopt door het dorp en gaat dan vervolgens door het bos Honsreck in de richting van Herborn. Na het verlaten van het bos heb je prachtige panoramische uitzichten op dorp Herborn.

Na 9 km komen we in Hersborn waar je evt de bus terug kunt nemen naar Echternach. Houd er rekening mee dat we al uitgecheckt hebben in Wallendorf en je dus niet meer op je kamer kunt. 

Daarna lopen we door  naar Echternach. De laatste  10,5  km van deze wandelreis. Of misschien wel de laatste kilometers van de gehele Mullerthal trail voor jou. . Deze etappe is beduidend minder zwaar dan de etappe van gisteren. We zullen dan ook al rond 15u klaar zijn, waarna je nog de tijd hebt om af te sluiten in Echternach. 

Alle verplaatsingen doen we met de bus (OV), dit is gratis en prima geregeld in Luxemburg. Er rijden frequent bussen. We zijn er ook om met jullie mee te reizen. We kunnen ook auto’s gebruiken, dat is een optie die we bij aankomst ook zullen bespreken.

Mocht het je toch allemaal te zwaar zijn? Je kunt de routes altijd inkorten indien nodig door tussentijds gratis de bus naar BB Am Haffchen in Wallendorf of Echternach terug te pakken.

Deze reis is inclusief:

De gezelligheid van het samen wandelen in een kleine groep van max 10-11 wandelaars, 3 overnachtingen in een eenvoudige maar gezellige tweepersoons kamer met eigen badkamer incl ontbijt en lunch, reisbegeleiding die NL-FR-DU spreekt, gratis OV in Luxemburg.

Let wel: Het is geen reis waarbij je op reisleiders kunt rekenen die constant bij of naast je lopen. We lopen de trail ook zelf. Iedereen kan zijn eigen tempo aanhouden. Op de afgesproken punten treffen we elkaar weer. We houden rekening met elkaar en helpen elkaar daar waar mogelijk. Het vormen van subgroepjes is dus een mogelijkheid. Ons motto is wel: “Samen uit, samen thuis”

Deze reis is exclusief:

Vervoer, diners, niet genoemde dranken, reis- annulerings- en ongevallenverzekering.

We stimuleren carpoolen. In overleg zullen we gegevens uitwisselen indien je graag wil carpoolen met iemand.

Je gaat samen met ons de wandeling maken, maar we zijn geen reisbureau. We vinden het leuk om deze trail samen met anderen te lopen. Deze trail is altijd al door een van ons gelopen.

De prijs voor deze 4 dagen is 249 euro pp op basis van twee personen op een tweepersoons kamer, dit is je medeboeker als jullie samen boeken, maar kan ook een andere wandelaar zijn. De eenpersoonstoeslag is 100 euro (349 euro) Er kunnen maximaal 10 mensen mee op deze reis. (De prijs hebben we ietsje (10 euro)moeten verhogen omdat de accommodatie de prijzen ook verhoogt in 2025)

Mocht je alleen willen gaan, maar geen bezwaar ertegen hebben om met iemand anders een kamer te delen, laat ons dit dan weten, we kunnen inschrijvingen aan elkaar koppelen, zodat je op die manier geen eenpersoons toeslag hoeft te betalen. We koppelen alleen mensen van hetzelfde geslacht aan elkaar op een kamer.

Wandelstokken kunnen handig zijn, het is een pittig parcours. Dit hangt van je persoonlijke voorkeur af. Je kunt al betaalbare wandelstokken kopen bij Decathlon voor ongeveer 20 euro.

De aanbetaling voor deze reis is 100 euro. Op 15 maart wordt het resterende bedrag in rekening gebracht. Voor de overige voorwaarden zie onze website.

Wil je mee met ons stuur ons dan een bericht via onze contactpagina of stuur een mail naar wanderlustwalks@outlook.com

En denk je, ik wil de gehele Mullerthal Trail wandelen dit jaar. Dat is mogelijk. Je kunt ook mee op 15-16-17-18 augustus 2025. Dan worden de laatste drie etappes van de Mullerthal Trail gelopen. Op de aankomstdag is er de gelegenheid om Vianden te bezoeken of om alvast een wandeling in de omgeving te maken. 

Impressie Müllerthal reis deel 1 augustus 2024

Wil je graag met ons mee?

Neem contact op via whatsapp of via het contactformulier op deze website!!