Geannuleerd!!! Driedaagse  mini-pelgrimage vanuit Vessem (NL) naar Postel (BE) 26-28 juli 239 euro 

Pelgrimeren is reizen naar een heilige plaats. Dat was vroeger een duidelijke omschrijving. Pelgrimeren was een volledig religieus gebeuren. Pelgrims gingen op stap om te bidden, om een heilige te vereren, om boete te doen, om vergeving te vragen. Maar pelgrimeren evolueert. Nu kan het pelgrimeren ook een niet-religieuze betekenis hebben. Elke pelgrim vult het begrip pelgrimeren in op zijn manier. Een pelgrim kan één motief hebben, maar heeft er dikwijls meerdere. En eens op weg kunnen de motieven ook veranderen. 

Nu is een pelgrimstocht vooral een tocht vol reflectie en bezinning. Veel pelgrims willen in deze soms hectische samenleving ook alles op een rijtje zetten, achteruit- en vooruitkijken, opnieuw onderkennen wat belangrijk is in hun eigen leven, een zoektocht naar … voor iedereen iets anders. Al wandelend kom je dan ook tot een diepe kern en vanuit die kern ontstaan nieuwe doelen.  

Wij nodigen jou uit om je samen met ons drie dagen terug te trekken uit alle hectiek van het dagelijks leven om tot innerlijke rust te komen. We gaan dit doen met maximaal 4 deelnemers, zodat er ruimte is voor goede gesprekken, bezinning en de mogelijkheid om iedereen zijn eigen doel te laten bereiken. Onderweg nemen we de tijd om je bewust te laten worden van de natuur en van jezelf. Uiteraard gaan we ook voor gezelligheid en plezier. We nemen onze eigen rugzak mee, een pelgrim draagt zijn lasten. Zorg dat je rugzak niet boven de 5 kilo uitkomt. Neem geen overbodige dingen mee. Less is more! 

Hoe gaan we dit doen?  

Vrijdag 

Je vertrekt op eigen gelegenheid naar Vessem. Je kunt je auto bij de pelgrimsherberg parkeren.  

We komen om 13.30 uur samen en gaan vervolgens een mooie kloosterwandeling rondom Vessem maken van ongeveer 10 km. Je vindt deze route hier  

Kun of wil je pas later op de middag aansluiten, dan kun je deze wandeling overslaan. 

Daarna gaan we voor onze maaltijd (inclusief) en de overnachting naar Pelgrimsherberg Kafernaum in Vessem. Dit is een officiële pelgrimsherberg, en tevens het startpunt van de Via Monastica. Hier krijgen we een eenvoudige maaltijd. Daarna krijg je informatie over het pelgrimeren en heb je de mogelijkheid een goed gesprek te voeren, vragen te stellen of ervaringen uit te wisselen. We bespreken onze persoonlijke doelen en verwachtingen van de reis met elkaar. Je overnacht in een een- of tweepersoons kamer. Mogelijk deel je de kamer met een medepelgrim.

Zaterdag 

Na de overnachting en ontbijt starten we met de wandeling naar de Abdij van Postel in Belgie. Door de vallei van de Kleine Beerze, bossen en heide bereik je de abdij van Postel met een van de weinige romaanse kerken in Vlaanderen.  

Onderweg eten we een maaltijd op de grens tussen Nederland en Belgie bij de Herberg het Wilde Zwijn. (exclusief)

Na deze maaltijd lopen we het laatste stuk verder naar Postel, alwaar Pater Benny ons opwacht. 

De abdij is voor de gasten volledig aangepast. Moderne eenpersoons kamers in een lange gang. We dienen hier voor 17:00 aan te komen. Daar nemen we deel aan een mis/avondgebed om 18:00 uur, dat is een onderdeel van de gastvrijheid van de paters. We eten de maaltijd in de abdij, deze is inbegrepen. Het betreft een broodmaaltijd. Het gastenhuis gaat om 22.30 uur dicht. Voor de gasten is er de refter of het nabijgelegen restaurant/cafe, met onder andere Postels bier. We overnachten en ontbijten in het gastenhuis van de Postelse Abdij in een eenpersoons kamer.

Zondag  

Voor de zondag hebben we twee opties: Heb je de smaak te pakken? Vandaag lopen we de tweede etappe van de Via Monastica tot Mol zo’n 20 kilometer maximaal, waarna we van daaruit terugrijden naar Vessem. Vond je de etappe van zaterdag en vandaag eigenlijk maar voor watjes, dan kun je vandaag als je wil ook doorlopen naar de Abdij van Tongerlo, dit is in totaal 31 kilometer, een pittige afstand, maar zeer de moeite waard. Vanuit Tongerlo hebben we echter geen vervoer terug naar Vessem. Een taxi nemen is dan de enige optie. 

De zaterdag- en zondagetappes zijn tevens de eerste etappes van de via Monsastica, een van de routes naar Santiago de Compostela.  

De Via Monastica vertrekt in het Noord-Brabantse Vessem bij de pelgrimsherberg Kafarnaüm en haakt in op de Nederlandse Jacobsweg Amstelredam. De Via Monastica ontleent haar naam aan de monastieke plaatsen langs de pelgrimsweg, zoals de norbertijnenabdijen van Postel, Tongerlo, Averbode en Leffe. Bovendien ligt de voormalige abdij van Floreffe op enkele kilometers van de pelgrimsweg en was ook het kasteel van Hélécine ooit een norbertijnenabdij. Je wandelt door landschappelijk erg diverse streken: de Kempen, Haspengouw, de Maasvallei en de Ardense bossen van de Viroin. De Via Monastica start in Vessem (NL) en eindigt na 283 km in Rocroi (FR). Van daar kan je langs de Via Campaniensis  naar Vézelay wandelen.  

Prijs 239 euro  pp

Heb je interesse of wil je mee? Neem met ons contact op via onze contactpagina of via messenger